Aile Terapisi
Bu psikoterapi biçimi aile üyelerinin kişilerarası etkileşimlerini sadece partnerlerin ya da aile üyelerinin bireysel özelliklerine göre açıklamaz. Aile sistemini birbirlerini sürekli olarak etkileyen dinamik ve değişken yapılar olarak görür. “Hasta” veya “sorunlu” olarak etiketlenen aile üyeleri, ailedeki dengeye zarar vermemek için belirli bir şekilde davranıyor olabilirler. Aile terapisinde amaç bireysel semptomların ortaya çıkmasına katkıda bulunan koşulları değiştirmektir. Sistemin değişmesi bireysel bir değişim ile değil tüm aile üyelerinin değişimi ile sağlanır. Aile terapisi; problem alanlarını tanımlamayı, yeni ve önceden bilinmeyen bakış açılarını keşfetmeyi, iletişim ve etkileşim kanallarını analiz etmeyi ve ailelere değişim için uygun müdahaleleri önermeyi amaçlamaktadır.
Aile terapisi, aile ilişkilerinin güçlendirilmesinde ve kişiler arası çatışmaların çözümünde işe yaradığı gibi evlilik öncesi danışmalığı, boşanma sürecinin sağlıklı geçirilmesi, ailede kronik hastalıklarla baş etme ya da yeme bozukluğu gibi bireysel olarak algılanabilecek problemlerin çözümünde de etkin bir terapi yöntemidir.
Çift Terapisi
Sosyal bir varlık olarak insan, sağlıklı yaşamını sürdürmek için diğer insanlarla bağlantılı ve etkileşim içinde olmalıdır. Yakın ilişki içinde olmak, insanın en hayati ihtiyaçlarından biridir. Yapılan araştırmalar bireylerin psikolojik ihtiyaçlarının çift ilişkisi içinde karşılanabildiğini göstermiştir. Bu nedenle, ikili ilişkinin kalitesi bireylerin yaşam kalitesini birebir etkilemektedir. Çift ilişkisindeki sorunlar kişilerin yaşam kalitesini düşürerek iş, arkadaş ve aile yaşamlarını da etkileyebilmektedir. Genellikle ilişkideki sorunlar bireyleri etkileyebilirken bazen bireysel sorunlar da çift ilişkisinin bozulmasına sebep olabilmektedir.
Çift ilişkisinde zorlanan çiftler iletişimsizlik, eleştiri, uzaklaşma, beden dili kullanma, aşağılama ya da iğneleme gibi metotlar kullanmaya başlar ve bu metotlar çifti birbirinden daha çok uzaklaştırır. Çift
terapisinde amaç çiftlere iletişim döngülerini, kendi ailelerinden getirdikleri inanç ve değer yargılarını, edindikleri rolleri anlamalarında yardımcı olmaktır. Çiftler boşanma düşünceleri, iletişim kuramama, aldatma, geniş aile ile yaşanan problemler, finansal problemler ya da çocuklarla ilgili yaşadıkları zorluklarla baş edebilmek için çift terapisine başvururlar. Çift terapisi bu konularda sorun yaşayan çiftlere destek olmayı amaçlar.